Voin kertoa, että takanani on ollut aika karsea kaksiviikkoinen. Olen tehnyt kellon ympäri hommia pelastaakseni meidän yrityksen tulovirtoja, ja huolehtiakseni että jokainen työntekijä pystyy selviytymään tässä muuttuneessa toimintaympäristössä.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että meillä ketään ei tarvitse lomauttaa.

Mutta miksi meillä ei lomauteta:

1. Sosiaalinen omatunto ei anna periksi

Äännekoulu on 100% sitoutunut jokaiseen työntekijäänsä. Yhdessä tehdään, ja yhdessä kaadutaan jos näin käy. Äännekoulun tarkoitus on pitää huolta ihmisistään, he eivät ole rahantekokoneita. Vaikka yrityksen kassaan tulisi lovi, on se raha tienattu yhdessä ja sen täytyy olla myös työntekijöiden turva. Ei vaan turvata johdon bonuksia tai osinkoja.

Tokihan tässä vaiheessa olisi helppo ajatella, että yrityksen täytyy tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen. Näinhän sanotaan jopa osakeyhtiölaissa.

TEAL organisaationa meillä on kuitenkin vielä tärkeämpänä päämääränä tuottaa innovatiivisia puheterapiapalveluja, jotka helpottavat puheterapiapulaa. Toisena tärkeänä päämääränä on tehdä tehokasta ja vaikuttavaa puheterapiaa mahdollisimman monelle lapselle. Tämä ei mahdollistu, jos työntekijät laitetaan pois. Itseasiassa, nyt vähenevän terapiamäärän mukana kerrankin syntyy aikaa innovoida lisää!

2. Terapeutit haluavat tehdä työtä

Kukaan meidän terapeuteista ei ole sanonut (vielä), että haluaa lomautuksen. Ihmisen perusturvallisuutta lisää tieto että arki säilyy (ainakin jossain määrin) samana. Lomautus horjuttaa tätä turvallisuutta.

3. Asiakkaat tarvitsevat terapiaa

Terapeutti huolehtii omista asiakkaistaan. He tarvitsevat terapiaa. Jos lomautuksia tapahtuisi, myös ne lapset, jotka pystyisivät tulemaan etäterapiaan todennäköisesti joutuisivat jäämään tauolle. Osa toki saataisiin siirrettyä toisille terapeuteille.

4. Investoimme kehittämiseen

Mielestämme jos jotakin, niin nyt on aika investoida kehittämiseen. Meillä on juuri nyt hyvä aika käyttää puheterapeutteja tuottamaan materiaalia omalle nettiterapia-alustallamme. Tämä auttaa tulevaisuudessa digiloikan ottamisessa, sillä oma ennusteeni on että siirrymme verkkoon koko ajan voimakkaammin.

5. Autamme toisia

Olemme käyttäneet aikaamme auttaaksemme pieniä puhe/toiminta/fysioterapiayrityksiä aloittamaan etäterapiaa, jotta heidän on mahdollista myös tienata leipää perheilleen. Avasimme oman nettiterapia-alustamme kaikkien suomalaisten puheterapeuttien käyttöön.

Tämä mahdollistaa meitä saavuttamaan myös päämääräämme: luoda innovatiivisia puheterapiapalveluja, ja että mahdollisimman moni lapsi pääsee puheterapian pariin. Kun tuemme muita terapeutteja jatkamaan töitä, asiakkaat saavat terapiaa!

Lisäksi meille on koodattu  oma videoneuvotteluohjelma nimeltä Äännekoulun terapiahuone. Tätä on mahdollista päästä käyttämään myös kaikkien halukkaiden. Kaksi tärkeää asiaa toteutuu: tulovirtamme jatkuu ja samalla pystymme auttamaan toisia puhe/toiminta/fysioterapeutteja tekemään omaa työtään ja antamaan asiakkailleen elämänlaadun kannalta tärkeää kuntoutusta.

6. Toimintamme on lähtökohtaisesti ollut hajautettua

Äännekoulussa olemme alunperinkin pitäneet tärkeänä, että yritys saa tulovirtaa monenlaisen hajautetun toiminnan kautta. Meillä on palveluja kunnille ja Kelalle. Teemme arviointeja ja terapiaa. Teemme live-/etä- ja nettikuntoutusta. Eräs viisas yrittäjä kerran sanoi minulle että yrityksellä täytyy olla monta jalkaa jonka päällä voi seistä. Kun yksi sahataan poikki, muut kantavat.

Nyt liveterapia on pääosin katkaistu. Etäterapia kantaa meitä eteenpäin.

7. Kaikki tukevat toisiaan

Alusta asti olemme ajatelleet, että asiakkaat ovat yhteinen asia. Kaikki terapeutit eivät pyöri vain omien asiakastapaustensa ympärillä vaan olemme jakaneet työnohjauksessa omia asiakaskeissejämme. Tästä tulee jo alunperinkin ajatus, että tehdään yhdessä tiiminä töitä, ei yksin.

Korona-aika on näyttänyt kuinka hyvä meidän yhteisömme on. Terapeutit tekevät yhdessä päätöksiä siitä, kuka saa ottaa juuri nyt uusia asiakkaita.

Se jolla on vahvimmat hartiat, se kantaa eniten: tämä tarkoittaa sitä, että ne joilla on parempi taloudellinen tilanne, voi vähentää asiakkaita ja ohjata niitä toisille, jotka tarvitsee enemmän töitä.

Etäterapiassa jo konkari-terapeutit perehdyttävät toisia tekemään terapiaa tällä uudella tavalla. Meillä on isot harjoitusmateriaalipankit, jotka ovat helposti löydettävissä ja kaikkien käytössä.

Me emme vielä tiedä mitä kaikkea tässä tulee tapahtumaan. Nyt näyttää kuitenkin se, ettei meillä tarvitse lomauttaa ketään, joka sitä ei itse toivo.